For museet er det afgørende med stærke relationer til vores community på Vestegnen. Derfor er det vigtigt, at det er rart at komme her - uanset om du er barn, ung eller voksen.
Med fokus på stærke partnerskaber, et aktivt medborgerskab, kreative tiltag for børn og familier og et gensidigt og stærkt naboskab med alle på Vestegnen, ønsker vi at sætte vores fælles community helt i centrum.
Hvordan føles sand og vand mellem tæerne? Sanddag er en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor over tusind børn fra skoler og daginstitutioner på hele Vestegnen hvert år kommer og bygger og eksperimenterer med sand og naturmaterialer på stranden. Sanddag 2025 for skoler og institutioner afholdes fredag 13.06.2025 og for børn og familier lørdag og søndag. Sanddag er støttet af følgende kommuner: Ishøj, Vallensbæk, Brøndby, Glostrup, Hvidovre, Høje-Taastrup og Albertslund.
Hvad har fodbold og kunst til fælles? Begge er repræsenteret med to kultur-fyrtårne på Vestegnen, hvor fællesskab og lokal forankring er essentielle værdier. Derfor indgår Brøndby IF og ARKEN nu et historisk nyt og anderledes partnerskab, der skal berige både fodbold- og kunstinteresserede med gode oplevelser i et helt nyt univers, som vil skabe nye fællesskaber på tværs af fodbold og kunst. Som en del af samarbejdet kommer ARKEN til at præsentere en pop-up-visning, der sætter fokus på de mange facetter af populærkulturen, som fodboldens verden på Vestegnen afspejler. I første omgang vil en række fotos blive vist frem på museet, og andre tiltag er i støbeskeen.
Museet er stolt af at præsentere ARKEN Community Board – en borgerbestyrelse, der på tværs af Vestegnen sammen vil arbejde for at styrkelokalsamfundet med fællesskaber, værdi og relevans for flere. Boardet ønsker at brede den gode fortælling om Vestegnen ud og øge opmærksomheden om de mange lokale skatte. Kunsten skal inspirere uanset baggrund, være bredt tilgængelig og inkluderende for alle, og derfor stræber museet efter at være mere lyttende og inkludere flere stemmer i museets arbejde. Boardet holder møde tre gange årligt, og derudover er der nedsat en arbejdsgruppe, som mødes oftere. Vil du vide mere om ARKEN Community Board, er du velkommen til at skrive tilcommunity@arken.dk.
Murerelever fra NEXT København fik en oplevelse for livet, da de bragte Per Kirkebys (1938-2018) tegninger til live og lagde sten til fire nye skulpturer i forbindelse med udstillingen Bricks – Per Kirkeby (2023). Minister for undervisning og børn, Mathias Tesfaye (S), lagde vejen forbi og blev udfordret af murereleverne til at vise, hvorvidt han stadig kunne huske sin læretid som murer. Samarbejdet mellem museet og NEXT viste nye veje for, hvordan vi kan arbejde sammen på tværs af fagligheder.
Museet har gennem årtier haft stærke og langvarige Vestegns-samarbejder fx med kommuner som Brøndby, Ishøj og Vallensbæk, som sikrer, at alle skolebørn i de tre kommuner kommer på ARKEN til et tre-dages undervisningsforløb. Museet samarbejder også med Ishøj Bibliotek om Kulturpakkeforløb til kommunens børnehavebørn og med biblioteket og Ishøjs Plejecentre om et længerevarende forløb til plejecentrenes beboere, der styrker den gode livskvalitet.
1.A og 1.B fra NEXT Sydkysten Gymnasium bestemte indholdet af to talks i forbindelse med udstillingen Group Therapy – Ny Samtidskunst. Samtidskunst spejler vores fælles verden - også de dele af den, vi ikke allesammen nødvendigvis forstår og derfor har brug for at snakke mere med hinanden om. 1.G’erne oplever at der er behov for mere fælles viden om bandemiljø og seksualitet & samtykke, som derfor blev udvalgt som temaer for de to talks. Tak 1.A og 1.B for at gøre os klogere på, hvordan hverdagen anno 2024 ser ud gennem jeres øjne.
Store og små i alle aldre remixede deres oplevelse af BUTTERFLY! ARKENs samling kurateret af Esben Weile Kjær i museets første store fællesværk skabt af publikum selv. Her var alle vægge, gulve, borde, stole og loftet som lærred inviteret til at tegne, klippe og klistre udklip fast på. Rummet blev fyldt med kærlighed, kaos, poesi, opråb, aktivisme og 90'er-vibe. Ideen var enkel – gør hvad du føler for.
ARKEN og unge på Vestegnen skriver kunsthistorie medprojektet Third Space, fordi det er første gang, museet åbner sit kreative maskinrum for lokale unge, der får plads, projekt-kompetencer og frie tøjler til at skabe et nyt udendørs kunstværk sammen med kunstneren Henrik Plenge Jakobsen. Det ventes at stå færdigt i foråret 2025, og bliver et nyt mødestedfor fællesskaber, som bliver udviklet og drevet af unge fra Vestegnens kommuner. Der afholdes et stort infomøde for alle Vestegnens ungeaktører d.23.01.2025. Med Third Space tager museet et ekstraordinært skridt for at engagere sig i Vestegnens udvikling. Projektet er støttet af: Tuborgfondet, Nordea-fonden, Sportgoodsfonden, Region Hovedstadens Kulturpulje, Foreningen Roskilde Festival, Spar Nord Fonden.
I 2019 flyttede satellitten ARKEN Lab ind i Ishøj By Center mellem centrets butikker og spisesteder. ARKEN Lab var åben i en 3-årig periode og havde skiftende aktiviteter og udstillinger bl.a. værket Souvenirs af den dansk-tyrkiske kunstner Deniz Eroglu. Souvenirs var udformet som en slags lokal Vestegns-souvenir-shop, der solgte finurlige Ishøj-souvenirs fx halstørklæder, askebægre, nøgleringe og pilleæsker. Værket legede med grænserne mellem hverdagens aktiviteter og kunstens rum: købte man en souvenir i forretningen, fik man et lille kunstværk med hjem og blev kunstsamler.
Hvordan kan kunsten bruges som et redskab til at undersøge underliggende dynamikker, magtstrukturer og budskaber i en tid, hvor teknologi og kunstig intelligens påvirker måden, vi kommunikerer, interagerer og danner fællesskaber på? Gennem camps, talks og events undersøgte projektet ART + TECH Lab, hvordan samtidskunsten kan skabe dialog om tidens trends og tabuer og kaste lys over blinde vinkler. Projektet samarbejdede med Det Danske Filminstitut, Cybernauterne, Aarhus Kommunes Biblioteker, Roskilde Bibliotekerne, Tønder Kommunes Biblioteker og en række kunstnere og forfattere samt skoler og ungdomsuddannelser fra hele landet og er bl.a. støttet af @lliancensamt Ole Kirk’s Fond.
Kørners Kunstkonkurrence afholdes hvert år for billedkunstelever fra gymnasiale uddannelser fra Danmark og Færøerne af Billedkunst- og designlærerforeningen, og ARKEN var for første gang med som vært i 2024. Der var fernisering og prisuddeling i museets foyer for de billedkunst- og designelever, der deltog. I 2025 er vi igen stolte af at være med som vært med fernisering og prisuddeling torsdag d. 09.10. kl. 16:00. Det betyder meget at give en scene til unge kunsttalenter, der drømmer om at arbejde med deres kunst.