FÆLLEsS­KAB

Community

For museet er det afgørende med stærke relationer til vores community på Vestegnen. Derfor er det vigtigt, at det er rart at komme her - uanset om du er barn, ung eller voksen.
Med fokus på stærke partnerskaber, et aktivt medborgerskab, kreative tiltag for børn og familier og et gensidigt og stærkt naboskab med alle på Vestegnen, ønsker vi at sætte vores fælles community helt i centrum.

Foto: Rasmus Ravn
Den årlige sanddag

Under himlen mødtes 1300 nysgerrige børn fra hele Vestegnen for at undersøge, hvordan stranden så ud den første uge i juni. ARKENs huskunstner, Rune Fjord, stod for at bygge strandværkstederne, og børnene gik på opdagelse efter naturens egne materialer, som de udstillede på stranden. Ønsket med årets sanddag var at komme tættere på naturen og med kunsten som hjælpende hånd mærke, at vi selv er en del af den. Sanddag er støttet af Ishøj Kommune, Vallensbæk Kommune, Brøndby Kommune, Glostrup Kommune, Hvidovre Kommune, Høje-Taastrup Kommune og Albertslund Kommune.

Community Board

Museet er stolt af at præsentere ARKEN Community Board – en borgerbestyrelse, der på tværs af Vestegnen sammen vil arbejde for at styrke lokalsamfundet med fællesskaber, værdi og relevans for flere. Boardet ønsker at brede den gode fortælling om Vestegnen ud og øge opmærksomheden om de mange lokale skatte. Kunsten skal inspirere uanset baggrund, være bredt tilgængelig og inkluderende for alle, og derfor stræber museet efter at være mere lyttende og inkludere flere stemmer i museets arbejde. Har man input til ARKEN Community Board, er man velkommen til at sende en mail til community@arken.dk

Murerelever gav liv til Kirkebys tegninger

Murerelever fra NEXT København fik en oplevelse for livet, da de bragte Per Kirkebys (1938-2018) tegninger til live og lagde sten til fire nye skulpturer i forbindelse med udstillingen Bricks – Per Kirkeby (2023). Minister for undervisning og børn, Mathias Tesfaye (S), lagde vejen forbi og blev udfordret af murereleverne til at vise, hvorvidt han stadig kunne huske sin læretid som murer. Samarbejdet mellem museet og NEXT viste nye veje for, hvordan vi kan arbejde sammen på tværs af fagligheder.  

Partnerskaber på Vestegnen
Foto: Frida Gregersen
Partnerskaber på Vestegnen

Museet har gennem årtier haft stærke og langvarige Vestegns-samarbejder med fx  kommuner som Brøndby, Ishøj og Vallensbæk , som sikrer, at alle skolebørn i de tre kommuner får et fokuseret tre-dages undervisningsforløb på museet, mens samarbejdet mellem Ishøj Bibliotek, Ishøjs Plejecentre og museet styrker den gode livskvalitet. Læs under ’Undervisning’, hvis du er nysgerrig på indholdet af de forskelligeforløb.

Talks arrangeret af Sydkysten Gymnasium
Talks arrangeret af Sydkysten Gymnasium
1.G’ere fra Vestegnen bestemmer talks

1.A og 1.B fra NEXT Sydkysten Gymnasium bestemte indholdet af to talks i forbindelse med udstillingen Group Therapy – Ny Samtidskunst. Samtidskunst spejler vores fælles verden - også de dele af den, vi ikke allesammen nødvendigvis forstår og derfor har brug for at snakke mere med hinanden om. 1.G’erne oplever at der er behov for mere fælles viden om bandemiljø og seksualitet & samtykke, som derfor blev udvalgt som temaer for de to talks. Tak 1.A og 1.B for at gøre os klogere på, hvordan hverdagen anno 2024 ser ud gennem jeres øjne.

BUTTERFLY! fællesværk
BUTTERFLY! fællesværk. Foto: ARKEN
The Room We Shared

Store og små i alle aldre remixede deres oplevelse af BUTTERFLY! ARKENs samling kurateret af Esben Weile Kjær i museets første store fællesværk skabt af publikum selv. Her var alle vægge, gulve, borde, stole og loftet som lærred inviteret til at tegne, klippe og klistre udklip fast på.  Rummet blev fyldt med kærlighed, kaos, poesi, opråb, aktivisme og 90'er-vibe. Ideen var enkel – gør hvad du føler for.

Third Space, fælles kunstprojekt
Foto: Arken
Third Space

Third Space bliver et nyt multifunktionelt kunstværk, som skabes i fællesskab mellem unge fra Ishøjs Ungdomsskole og kunstner Henrik Plenge Jakobsen i 2024. Når værket er færdigt, bliver det Vestegnens nye mødested med plads til fælles aktiviter fx sport, folkekøkken, performances, dans og leg. Det er første gang at unge danskere inviteres til at samskabe et varigt kunstværk i denne skala på et kunstmuseum. Third Space var nomineret til den europæiske innovationspris Art Explora - Académie des beaux-arts European Award 2023, og projektet er støttet af Foreningen Roskilde Fonden, Region Hovedstadens Kulturpulje og Spar Nord.

'Souvenirs' ARKEN i Ishøj bycenter
Souvenirs, Deniz Eroglu. Foto David Stjernholm
Ishøj By Center

Shop i Ishøj By Center og bliv kunstsamler. Sådan lød det gode tilbud til publikum i storcenteret, da museet i 2019 flyttede ind Ishøj By Center mellem centrets butikker og spisesteder. Filialen ARKEN Lab var åben i en 3-årig periode og havde skiftende aktiviteter og udstillinger bl.a. SOUVENIRS af den dansk-tyrkiskekunstner Deniz Eroglu og HYDRA af den danske kunstner Eva Steen Christensen. SOUVENIRS var et kunstprojekt udformet som en slags lokal Vestegns-souvenir-shop, der solgte finurlige Ishøj-souvenirs fx halstørklæder med Ishøj, en fugl som er vartegn for legeplads som nøglering. Værket legede bl.a. med grænserne mellem hverdagensaktiviteter og kunstens rum: købte man en souvenir i forretningen, fik man et lille kunstværk med hjem og blev kunstsamler. I november 2022 etablerede Eva Steen Christensen en åben systue i ARKEN Lab, hvorborgere kunne donere gammelt tøj og tekstiler og hjælpe til med at sy strimlersammen til skulpturen Female Nude, som blev vist på ARKEN i 2023 som en del af udstillingen HYDRA.

Foto: Abdellah Ihadian
Nye digitale virkeligheder

Hvordan kan kunsten bruges som et redskab til at undersøge underliggende dynamikker, magtstrukturer og budskaber i en tid, hvor teknologi og kunstig intelligens påvirker måden, vi kommunikerer, interagerer og danner fællesskaber på? Gennem camps, talks og events undersøgte projektet, hvordan samtidskunsten kan skabe dialog om tidens trends og tabuer og kaste lys over blinde vinkler. Projektet var et samarbejde med Det Danske Filminstitut, Cybernauterne, Aarhus Kommunes Biblioteker, Roskilde Bibliotekerne, Tønder Kommunes Biblioteker og en række kunstnere og forfattere samt skoler og ungdomsuddannelser fra hele landet. Projekter i Art + Tech Lab er bl.a. støttet af @lliancen, som er et partnerskab mellem PET, Medierådet for Børn og Unge, Børns Vilkår, Dansk Ungdoms Fællesråd, Skolelederforeningen, Efterskoleforeningen, Styrelsen for Uddannelse og Kvalitet (STUK) og Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme (NCFE) samt Ole Kirk’s Fond.

Kørners Kunstkonkurrence: Ung talentudvikling

Der var fernisering og prisuddeling for de billedkunst- og designelever, der deltog i Kørners Kunstkonkurrence 2024 i museets foyer. Kørners kunstkonkurrence afholdes hvert år for billedkunstelever fra gymnasiale uddannelser fra Danmark og Færøerne af Billedkunst- og designlærerforeningen, og ARKEN var som første gang med som vært. Det betyder meget at give en scene til unge kunsttalenter, der drømmer om at arbejde med deres kunst.

No items found.