Tre ting du skal vide om Ursula Reuter Christiansen
Ursula Reuter Christiansen har gennem seks årtier været iblandt de mest betydningsfulde nulevende kunstnere i Danmark og står nu sent i sin karriere på tærsklen til et internationalt gennembrud.
Ursula Reuter Christiansen har gennem seks årtier været iblandt de mest betydningsfulde nulevende kunstnere i Danmark og står nu sent i sin karriere på tærsklen til et internationalt gennembrud.
I Ursula Reuter Christiansens kunst møder vi både skønhed og dæmoni, ild og vand, kærlighed og had samt eventyr og mytologi – alt sammen viklet uløseligt ind i kunstnerens eget liv. Hendes værker er på én gang fortællende, politiske og sanseindlevende. Men hvem er egentlig personen bag denne lange og glorværdige kunstneriske karriere?
1. Reuter Christiansen stammer fra den tyske by Trier. Hun blev født i 1943 midt under Anden Verdenskrig og voksede op i den dystre efterkrigstid. Hendes far, der et par år efter krigens afslutning vendte tilbage fra en sovjetisk fangelejr, ville have hende til at blive gymnasielærer, men Reuter Christiansen havde sine helt egne idéer for fremtiden. I 1965 formåede hun derfor at blive optaget som én af kun få kvinder på Kunstakademiet i Düsseldorf, der dengang blev anset som et af de mest prominente kunstakademier i verden.
2. Kunstneren har været aktiv i kvindebevægelsen hele sit liv, og feminismen har altid haft en essentiel betydning for Reuter Christiansens tilværelse såvel som for hendes kunst. Efter Kunstakademiet i Düsseldorf drog hun nordpå sammen med sin mand, komponisten Henning Christiansen, mere nøjagtigt til en gammel gård på Møn, der lige siden har udgjort kunstnerens base. Her blev hun i begyndelsen af 1970’erne dybt involveret i rødstrømpebevægelsen og spillede en betydningsfuld rolle i kampen for kvinders rettigheder.
3. Reuter Christiansen arbejder både med malerier, film, skulpturer og rumlige installationer. Selv beskriver hun sin proces som en interesse i dialektik og transformation. En transformation hvor hun tager historier, ofte kvinders historier eller historier fra hendes eget liv, og fører dem på en rejse fra jegets privatsfære og ud i lyset. Reuter Christiansen arbejder med andre ord altså i høj grad med, i tæt samspil med idéer og narrativer lånt fra eventyr og mytologi, at formidle kvinders såvel som hendes egne historier og dermed forvandle disse skæbner til kunst.
Du kan opleve Ursula Reuter Christiansens udstilling Jeg er ild og vand på museet fra den 22.08.24 – 05.01.25
Læs mere om Ursula Reuter Christiansens udstilling Jeg er ild og vand her.
Du kan læse hele vores artist bio om Ursula Reuter Christiansen her.
Kilder
Lisbeth Bonde, ”Hun lægger aldrig fingrene imellem”, Kunsten.nu, 29. november 2023.
Mai Dengsøe, “On Identity, War, Feminism and the Autobiographical Method in Ursula Reuter Christiansen’s Practice”, AWARE, 12. November 2021.
Rasmus Elmelund, ”To år med pandemi og hårdt arbejde har ikke gjort noget godt for Ursula Reuters sortsyn”, Information, Kultur, 28. december 2021.
Erik Jensen, ”Jeg får spat af at alle de her tossede bedsteforældre skal have sex”, Politiken, Kultur, 15. august 2020.